ingilizce   Turkce

Cerrahi Sanattır, Cerrah da Sanatçı

Cerrahi Sanattır, Cerrah da Sanatçı>


Cerrahi Sanattır, Cerrah da Sanatçı

 
CERRAHİ SANATTIR, CERRAH da SANATÇI
Evet bu benim cerrahi hayatımdaki düsturum olmuştur. Sadece el ve teknik beceri anlamında bu düsturdan bahsetmiyorum. Hastayı öncelikle anlamak, mümkün olduğunca onun gibi hissedebilmek, daha size söylemeden bile kafasındaki soru işaretlerini tahmin edebilmek bu sanatın bir parçasıdır.
Hangi coğrafyada yaşarsa yaşasın hiçbir insan güvenmediği cerraha ameliyat olmaz.
 
HASTALIĞI DEĞİL HASTAYI İYİLEŞTİRMEK
İşte bahsettiğim sanatın başlangıç noktası. Özellikle benim uzmanlığım olan meme cerrahisine çok uyan bir kural. Meme kanserli hastanın memesini tamamen alıp hastalığı iyi edebilirsiniz; ancak asıl sanat hastanın memesi yerinde dururken hatta eskisine oranla daha güzel görünürken meme kanserini de tedavi etmektir.
Hastalarımızla tüm bu tedavileri konuşurken; çuvaldızı kendimize batırmamız gerekir. Bazen biz doktorlar mesleğimizin bir insan iletişimi olduğunu unutuyoruz.
Hastalarımız sadece hasarlı organlardan ibaret değillerdir.Her hasta aynı zamanda bir ruh ve sosyal hayatı olan bir bireydir. Onlara hastalıklarını anlatırken özellikle de benim gibi kanser hastalığını anlatıp bilgi veriyorken algıları kapalı olabilir, dediklerinizi dinlemeyebilirler, başka şeyler düşünürler.İşte bu yüzden ben hastalarıma önce onları anladığımı hissettirip sonra da tedavilerini en ince detayına kadar anlatırım. Çünkü her insanın anlayabileceği bir dil olduğuna inanırım.
Bu durumda Çapa Tıp Fakültesi’nde hocaların hocası çok değerli bir meslek büyüğümün şu sözü hep aklıma gelir: “Arkadaşlar siz o gün saat akşam beşte belki de yüzüncü hastaya, aynı şeyleri belki de 500. kez anlatıyor olabilirsiniz, ama şunu hiç unutmayın o ilk defa dinliyor.”
 
MESLEĞİNİZ İLE İLGİLİ ÖZEL İLGİ ALANLARINIZ NELERDİR?
Ben öncelikle meme ve tiroid (guatr) ve cilt kanseri cerrahisi ile ilgileniyorum. Özellikle meme kanseri olmuş kadınlara meme kaybı yaratmadan tedavi olmalarını sağlayan onkoplastik cerrahi ve makromasti (büyük meme) hastalığı olan hastalara meme küçültme ameliyatları yapıyorum. Yani meme hastalıkları ile ilgili tanı ve tedavideki tüm aşamalar özel ilgi alanım.
 
CERRAHİNİN DIŞINDA HAYATINIZ NASIL GEÇİYOR?
Ameliyatlar ve hastalarımla uğraşmak doğrusu günümün büyük kısmını alıyor. Bundan arta kalan tüm zamanlarımı açıkçası saniyesi saniyesine değerlendirmek içim uğraşıyorum. Eşim ve kızımla zaman geçirmeye özellikle yeni yerler görmeye, yeni kültürlerden insanlarla tanışmaya bayılıyorum.Tüm seyehatlerimizde gitmeden önce gezeceğim yerleri çalışıp, listemdeki tüm yerleri görmeden de rahat edemiyorum.Özellikle plak ve çizgiroman kolleksiyonumla ilgilenip bisiklete binmek de beni çok rahatlatıyor açıkcası
 
BİRAZ DA İÇİNDE OLDUĞUNUZ SOSYAL SORUMLULUKLARDAN BAHSEDER MİSİNİZ?
Bilgi sahibi olan insanlar bunlardan diğer insanları yararlandırmakla yükümlüdürler. Ben 2018 yılında hala açık, akan yaralarla gelen meme kanserli hastalar olmasına çok üzülüyorum. Bu yüzden 13 yıldır devamlı tüm mahalle ve ilçelerde halka meme kanserini anlatan konferanslar veriyorum, ayrıca meslek liseleri ve Bursa’mızın büyük sanayi tesislerinde bir sene içinde yaklaşık 60-70'e yakın konferanslar veriyorum. Kendim adına da en keyif aldığım projelerden biri de Bandırma Sağlık Yüksekokulu’nda öğretim üyeliği yapmak olmuştur. Bandırma’daki öğrencilerimden mezun olup da Türkiye’nin çeşitli yerlerinde hemşirelik yapanların beni arayıp sorması, ziyaretime gelmesi en büyük mutluluklarımdan biri.
Ayrıca özellikle geç yaş meme kanserleri hastalardan oluşturduğum bir grup ile atölye çalışması grubu oluşturduk. Burada insanlar yalnız olmadıklarını ve hastalıklarının yaşamda var olmalarına engel olmadıklarını görüyorlar. Yapılan toplantılar sayesinde evde otururken işe giden, dışarıdan ortaokul liseyi bitirip üniversite sınavına giren bir çok meme kanseri hastalarımız oldu.
 
SON BİR MESAJ...
Neredeyse gördüğüm herkese meme kanserini ve meme kaybı yaşamadan daha güzel memelerle var olan tedaviyi anlatan biri olarak artık memesinde yaralarla gelen kadınları görmek istemiyorum. Bu yüzden de her kadının 6 ayda bir gününü kendine ayırıp tetkiklerini yaptırmasını istiyorum. Unutmasınlar ki akıllı kadına (tetkiklerini yaptıran) meme kanserinden hiçbir şey olmaz.
 
 
 

 

Hızlı İletişim